Ana içeriğe atla

Sertifika Programları

 
IB Eğitimci Sertifikaları (IBEC)


 

Uluslararası Bakalorya İlk Yıllar Programı (IB PYP) Öğretmenlik Sertifikası
 

Eğitim Tarihi: 03/02/2025 - 23/05/2025

Eğitim Süresi: 112 saat (Online)

Eğitim Günleri: Hafta içi

 

Yeditepe Üniversitesi – Eğitim Fakültesi / Ataşehir – Istanbul

 

Eğitimin Amacı

Uluslararası Bakalorya İlk Yıllar Programı Global Öğretmenlik Sertifika Programı (PYGTCP), Uluslararası Bakalorya (IB) tarafından tanınan bir sertifika programıdır. Program, eğitim ve öğretimde IB sertifikası gereklilikleri doğrultusunda tasarlanmıştır ve bu da katılımcıların IB İlk Yıllar Programında ders vermek için gerekli bilgi ve yetkinlikleri edinmelerini sağlamayı hedeflemektedir. Sertifika sahipleri, IB tarafından verilen bu sertifika ile IB’nin program yetkilendirmesi ve değerlendirmesi ile ilgili mesleki gelişim gerekliliklerini yerine getirmiş olacaklardır. Türkiye’de bu yetkinliğe sahip Yeditepe Üniversitesi kalitesi farkıyla kendini geliştirmek isteyen tüm katılımcılarımızı bekliyoruz.

Kimler Katılabilir

Üniversitelerin Eğitim Fakültelerinde öğretmenlik eğitimi almış veya ilgili formasyon eğitimini tamamlamış ve öğretmenlik tecrübesi olan ya da öğretmenliğe yeni adım atacak ve Türkiye’de ya da yurtdışında International Baccalaureate (IB) Dünya Okullarında çalışmayı hedefleyen öğretmenler başvurabilir.

Minimum CGPA 2.5.

**CELTA/DELTA vb sertifikalar öğretmenlik eğitimi veya pedagojik formasyon şartlarını karşılamadığı için program başvurusunda kabul edilmemektedir.

 

Başvuru Belgeleri

1. Minimum 2.5 CGPA’i gösteren resmi diploma ve/veya öğretmenlik formasyon belgesi
2. Özgeçmiş
3. Mevcut ya da önceki yöneticiniz tarafından yazılmış olan 2 adet referans mektubu (Referans mektupları profesyonel bir dille yazılarak adayın yetkinliklerini ve
öğretmenlik deneyimini öne çıkarmayı hedeflemelidir. Word belgesinde hazırlandıktan sonra referansı yazan kişi tarafından imzalanıp taratılarak yeditepesem@yeditepe.edu.tr adresine referansı yazan kişi tarafından bizzat e-posta yoluyla ulaştırılmalıdır. Tüm başvuru sürecimiz elektronik olacağı için elden referans mektubu kabul edilmeyecektir.)
4. Niyet mektubu (350 kelime olarak, Word dokümanında hazırlanmalı ve diğer başvuru evraklarıyla birlikte e-posta yoluyla ulaştırılmalıdır. Adayın öğretmenlik deneyimi, eğitim felsefesi, IB programları hakkındaki bilgi ve deneyimleri ve 14 hafta süreyle programa ayırabileceği süre hakkında bilgilendirici olmalıdır.)
5. Başvurunuzun kabul edilebilmesi için tüm dokümanların eksiksiz olarak yeditepesem@yeditepe.edu.tr adresine elektronik olarak iletilmesi gerekmektedir.

 

Yeditepe Üniversitesi Öğretim Elemanları ve İSTEK Okulları Öğretmenleri için %25 indirim uygulanacaktır.

Yeditepe Üniversitesi mezunları için %15 indirim uygulanacaktır.

* Dersler hafta içi ve çevrimiçi olarak yapılacaktır.
* Başvuru sürecini tamamlayan adaylar mülakat sonucunda programa kabul alacaklardır.

 

Eğitim İçeriği

Katılımcılara, IB'nin misyon ve felsefesi ile birlikte:

Program hazırlama süreçleri, IB programlarında öğretme ve öğrenme, IB İlk Yıllar Programı kapsamındaki derslerde değerlendirme ve mesleki öğrenme hakkında bilgi ve beceri sahibi olacakları her dönem 2 ders olmak üzere toplamda 4 temel ders verilmektedir. Bu derslerde söz konusu özel alan öğretimi ve ölçme değerlendirmesiyle ilgili konuları ve programları tartışırlar.

Programın iki önemli özelliği bulunmaktadır. Bunlardan biri, Yeditepe Üniversitesi ile İstek IB PYP Okulları “IB eğitimi işbirliği” çerçevesinde katılımcılara İlk Yıllar derslerini gözlemleme ve öğretmenlik uygulaması yapma olanakları sağlanmasıdır. Programın diğer önemli özelliği ise katılımcılardan IB okullarında eylem araştırma çalışması yapıp elde ettikleri bulguların yazılı olarak sunmalarının beklenmesidir.

Program İçeriği:

    IB İlk Yıllar Programının felsefesini, ilkelerini ve hedeflerini, sorgulamaya dayalı öğrenme, küresel vatandaşlık ve bütünsel eğitim vurgusunu içerecek şekilde anlamak.
    PYP çerçevesinin bileşenlerini, öğrenen profili, sorgulama programı ve altı disiplinlerüstü tema dahil olmak üzere tanımlamak.
    PYP öğreniminde değerlendirmenin amacını, neyin ve nasıl değerlendirileceğini anlamak.
    Öğrenmeye yönelik temel yaklaşımlar ve öğretim yaklaşımları sorgulamaya dayalı öğrenmeyi teşvik etmede ve öğrenci katılımını artırmadaki önemini belirlemek.
    Disiplinlerüstü bağlamlarda öğrenmeye yönelik temel yaklaşımlar ve öğretim yaklaşımları becerilerini bütünleştirmek için etkili stratejileri keşfetmek
    Kavramların içeriği düzenlemedeki ve müfredatı geliştirmedeki rolünü keşfetmek.
    Kavramsal anlayışı geliştiren bir sorgulama ünitesi veya öğrenme deneyimi tasarlamak/gözden geçirmek
    Öğrenci taraflı başlatılan eylem projelerinin örneklerini inceleyerek, bunların yerel ve küresel topluluklarda pozitif değişimi teşvik etmedeki etkinliğini değerlendirmek.
    PYP çerçevesi içinde öğrencileri gerçek sorunları belirleme, hedefler koyma ve öğrenmelerine dayalı olarak amaca yönelik eylemler yapma konusunda yönlendirme ve destekleme stratejilerini keşfetmek.
 

Online Mülakatlar

Kesin mülakat tarihi ve saati adaylara duyurulacaktır.

 

Programı başarıyla tamamlayan adaylar IB tarafından verilecek olan sertifika için ayrıca 285 USD (IB sertifika ücreti) +10 USD (kargo gönderim ücreti) ödemelidir.

Bu eğitim International Baccalaureate iş birliğiyle gerçekleştirilmektedir.

LİSANS PROGRAMLARINDA IBDP ÖĞRETMENLİĞİ SERTİFİKASI
 


IBDP Öğretmenlik Sertifikası Programı (DP)

Yeditepe Üniversitesi – Eğitim Fakültesi / Ataşehir – Istanbul

 

 

Vizyonumuz

Bilindiği gibi ülkemizde birçok okul, çocukları, gençleri çağımızın gerçekleri doğrultusunda yetiştirmek amacıyla çeşitli düzeylerde Uluslararası Bakalorya’nın (IB) İlk Yıllar (PYP), Orta Yıllar (MYP) ve Diploma (DP) programlarını uygulamaktadır. Yeditepe Üniversitesi olarak hem bu programla nitelikli öğretmen yetiştirmek hem de kendi öğretim programlarımıza şimdilik mezuniyetten sonra olmak üzere çok yönlü donanım sağlamak amacıyla Şubat 2020’de ülkemizde bir ilk olarak IBDP öğretmenliği sertifika programını hayata geçirdik.

Mart 2019’da bu programı açmak üzere Avrupa’dan gelen IB yetkilileri tarafından akredite edilen Yeditepe Üniversitesi Eğitim Fakültesinin temelinde dört ana prensip bulunmaktadır: Araştırma, uygulama, çok yönlü donanım ve uluslararasılaşma. Böyle bir ortamda araştırarak, tartışarak öğrenen, öğrendiklerini kendi pratiklerinde deneyerek hayata geçiren, kendini sürekli olarak geliştirmeyi ilke edinmiş, milli değerlerimizden ödün vermeden farklı kültürlere açık öğretmenler yetiştirmeye gayret ediyoruz. İşte bu nedenle hayata geçireceğimiz tüm IB öğretmenliği programlarını layıkıyla yürüteceğimizden eminim; çünkü IB programlarının da temelinde sözünü ettiğim dört ana prensip bulunmaktadır.

           IB diploma programı öğretmenliği programımızın, bir ilk olmasının yanı sıra, iki önemli özelliği daha bulunmaktadır. Birincisi, lisans programlarında olduğu gibi bu programda da uygulamaya verdiğimiz önemdir. Fakültemizin kurulduğu günlerden beri İSTEK Okulları ile yaptığımız iş birliği başarılı bir şekilde devam etmektedir. Bu çerçevede IB diploma öğretmenliği programımızın uygulama boyutu için IB diploma programı mevcut olan İSTEK Acıbadem Okulları ve İSTEK Atanur Oğuz Okulları fakültede eğitim gören adaylara destek verecektir.

İkinci özelliğimiz ise, programdaki “Mesleki Gelişim” dersinin çerçevesinde adayların kendi uygulamalarına ilişkin bir eylem araştırması yapmaları ve kapsamlı bir makale, yani İngilizce tabiriyle “Extended Essay”, formatında yazılı birer rapor hazırlayacak olmasıdır. Böylece adaylar, IB diploma programlarının önemli bir boyutu olan “extended essay” deneyimini kendi uygulamalarında yaşayacaklardır.

 

Prof. Dr. Yelkin DİKER COŞKUN

Eğitim Fakültesi Dekanı

 

 

 

 

IB CERTIFICATE

Uluslararası Bakalorya Eğitimi ve Öğretimi Sertifikası'yla (IBCTL), öğretmen olarak potansiyelinizi açığa çıkarın. Yeditepe Üniversitesi olarak, bu prestijli sertifikayı lisans düzeyinde sunan Türkiye'nin ilk üniversitesi olduğumuzu heyecanla duyuruyoruz. Bu muhteşem fırsat, lisans öğrencisi öğretmen adaylarımızın uluslararası eğitim dünyasını keşfetmelerine ve IB Diploma Programı'nda eşsiz uzmanlık kazanmalarına olanak tanır.

IB Eğitimi ve Öğretimi Sertifikası nedir?

IBCTL, hem öğretmen adaylarına hem de deneyimli eğitimcilere, tanınmış Uluslararası Bakalorya (IB) programlarıyla ilişkilendirilen ilkeleri ve uygulamaları keşfetme imkanı veren kapsamlı bir programdır. Yansıtıcı öğretim ve öğretmen araştırması odaklı bu sertifika, eğitimcileri sorgulayan ve araştıran profesyoneller haline getirir ve öğrencilerinin hayatlarına anlamlı bir etki yapmalarını sağlar.

Neden Yeditepe Üniversitesi'ni tercih etmelisiniz?

IB Eğitiminde Öncü: Yeditepe Üniversitesi, öğretmenlere kaliteli IB eğitimi sunma konusundaki uzun süreli taahhüdüyle bilinir. 2019 yılından beri, deneyimli öğretmenlere IB DP Öğretmenliği Sertifikası Programı'nı sunuyoruz ve şimdi de IB'nin prestijli IBCTL sertifikasını lisans düzeyinde sunmaya yetkili olan ilk Türk üniversitesiyiz.

Seçkin Öğretim Kadrosu: Eğitim Fakültemiz, IB felsefesine ve pedagojisine hakim, IB MYP ve DP öğretmenliği deneyimleri olan öğretim üyelerinden oluşan bir IBEC birimiyle destek vermekten gurur duymaktadır. Öğretim üyelerimiz, bu dönüştürücü öğrenme yolculuğunda sizi yönlendirecek ve sorgulama, empati ve sürekli gelişim kültürünü teşvik edeceklerdir.

Uluslararası Eğitim: Bir IBEC kurumu olarak, Yeditepe Üniversitesi küresel düşünmeye teşvik eder ve farklı kültürleri anlama becerisini geliştirir, mezunlarımızı bağlantılı bir dünyaya olumlu katkı sağlamaya hazırlar.

Etkili ve Uygulanabilir Öğrenme: IBCTL dersleri pratik ve uygulamalı olarak tasarlanmış olup, sınıfta hemen kullanabileceğiniz gerçek dünya becerilerinin gelişimini sağlar. Öğretim yaklaşımınızı yenilikçi ve etkili stratejilerle geliştirmeye hazırlanın.

Hayat Boyu Öğrenme: IBCTL sadece bir sertifika değil, sürekli mesleki gelişimin bir yoludur. Uluslararası Bakalorya öğretmenlerinin küresel ağına katılacak ve sürekli kaynaklara ve desteklere erişim sağlayarak öğretmenlik kariyerinizi yıllar boyu zenginleştireceksiniz.

Eğitim becerilerinizi geliştirme, ufuklarınızı genişletme ve IB sertifikalı eğitimcilerin seçkin ligine katılma fırsatını kaçırmayın. Yeditepe Üniversitesi'nin IB Eğitimi ve Öğretimi Sertifikası ile eğitimin geleceğini kucaklayın.

 

1968 yılında International Baccalaureate (IB) - Uluslararası Bakalorya (UB) tarafından “araştıran, sorgulayan, üreten dünya insanları yetiştirmek” ulusal öğretim programlarıyla entegre edilerek yürütülebilecek yeni bir öğretim programı geliştirildi. Bu program, ilkokul-ortaokul ve lise öğrencilerine yönelik (PYP, MYP, DP ve CP) farklı seviyeler içermekte ve günümüzde pek çok ülkede uygulanmaktadır. Ülkemizde de 70’e yakın okulda IB programı uygulanmaktadır. IB programına katılıp diploma almaya hak kazanan öğrenciler gerek yurtiçinde gerekse de yurtdışında üniversitelere girişte veya üniversitede okurken bazı avantajlara sahip olabilmektedir. IB ile ilgili detaylı bilgilere www.ibo.org adresinden erişebilirsiniz.

Bir okulun IB tarafından IB programlarından birini ve birkaçını yürütmek üzere akredite edilmesi için, kadrosunda yer alan öğretmenlerin IB programına ilişkin bir eğitim alması gerekmektedir. Bu nedenle, IB tarafından veya IB ile işbirliği anlaşması olan kuruluşlar tarafından verilmekte olan ya da yurtdışındaki IB tarafından IB Educator Certificate (IBEC) programlarını yürütmek üzere akredite olan IBEC üniversiteleri tarafından IB Certificate in Teaching and Learning (IBCTL) isminde, öğretmenlere IB programlarında öğretmenlik yapabilecek yetkinlikleri kazandıklarına dair bir sertifika verilebilmektedir. Bu sertifikaya sahip öğretmenler yurtiçindeki ve yurtdışındaki okullarda IB öğretmeni olarak çalışabilmektedir.

Üniversitemizde 2019 yılından beri hizmet içindeki öğretmenlere bu sertifika verilmektedir. 2022-2023 akademik yılından itibaren ise İngilizce Öğretmenliği ve İlköğretim Matematik Öğretmenliği öğrencilerine lisans düzeyinde bu program bir yandal olarak verilmeye başlanmıştır. Aşağıdaki koşulları sağlayan öğrenciler belirtilen dersleri başarıyla tamamladıkları takdirde mezun olurken IBDP öğretmeni sertifikası da almaya hak kazanacaklardır. Böylece mezunlarımız yurtiçindeki ve yurtdışındaki IB Okullarında çalışma fırsatını yakalamış olacaklardır.

Program bir yandal olarak yürütülmekte 3. ve 4. sınıfta alınması gereken toplam 7 dersten oluşmaktadır. Programa ilişkin detaylı bilgi için program yöneticisi ve koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Meltem İpek Öner (meltem.oner@yeditepe.edu.tr) ve IBEC asistanı Arş. Gör. Şevval Kurt (sevval.kurt@yeditepe.edu.tr) ile iletişime geçebilirsiniz.

 

Başvuru koşulları:

1) Ortalaması 2.50 üzerinde olan ve 2. sınıfı bitiren öğrencilerimiz programa başvuru yapabilir ve 2.75 üzerinde olan öğrencilerimiz ücretten muaf olabilirler. Ancak programa katılacak tüm öğrencilerin mezun olurken bu sertifikayı alabilmeleri için 295 USD* ödeme yapmaları gerekmektedir.

2) IBDP Öğretmenliği Programımıza öğrencilerimiz başvuru yaparken yandal başvurusu tarihlerini ve başvuru sürecini takip etmelilerdir. Yandal başvuruları Ağustos ayı içinde yapılmaktadır.

3) Yandal başvuru formu öğrenciler tarafından doldurulmalı ve başvuru dilekçesi ile Transkript eklenerek ilgili bölüm başkanlığına teslim edilmelidir.

Form linki için lütfen tıklayınız.

4) Başvuru formu ve ekleri Fakülte Yönetim Kurulunda (FYK) onaylandıktan sonra bir kopyası ilgili bölüm başkanlığı, fakülte ve Öğrenci İşlerine iletilir.

5)  Öğrencilerin, lisans önkayıt tarihlerinde IB derslerine kayıt olması beklenmez. Yandala kayıt oldukları OBS sistemine işlendikten sonra ders ekleme-bırakma zamanında programda açılan dersleri alabilirler.

6) Dersler 2 kredi (IBED 400 dersi 1 kredidir) olup öğretim üyeleri tarafından ve uygunluklarına bağlı olarak online veya yüzyüze yürütülebilecektir.

7)  Alana özel derslerde IB okullarında ders gözlemi ve öğretmenlik uygulaması yapılması zorunludur.

8) IBDP öğretmenliği sertifikaları bu programın başarıyla tamamlanmasını takiben IB tarafından mezunlarımıza iletilecektir.

 

*295 USD sertifika ücreti 2024 yılı için geçerli olup her yıl IB tarafından güncellenmektedir.

 

 

İngilizce Öğretmenliği IBDP Programı

 

2024 Güz

IBED 311 Curriculum in International Context

IBED 312 Teaching, Learning and Assessment in IB

 

2025 Bahar

IBED 321 Study Skills and Professional Development

IBED 322 Inquiry-based Learning

 

2025 Güz

IBED 411 Curriculum Studies in English B (inc. Field experience)

IBED 400 Study Skills and Professional Development Seminar

 

2026 Bahar

IBED 421 Teaching and Assessment in English B (inc. Field experience)

 

 

İlköğretim Matematik Öğretmenliği IBDP Programı

 

2024 Güz

IBED 311 Curriculum in International Context

IBED 312 Teaching, Learning and Assessment in IB

 

2025 Bahar

IBED 321 Study Skills and Professional Development

IBED 322 Inquiry-based Learning

 

2025 Güz

IBED 412 Curriculum Studies in Mathematics (inc. Field experience)

IBED 400 Study Skills and Professional Development Seminar

 

2026 Bahar

IBED 422 Teaching and Assessment in Mathematics (inc. Field experience)

 

Hemen kaydolun ve eğitimde mükemmelliğin yolculuğuna çıkın!

Sorularınız için lütfen iletişime geçin: IBEC Yöneticisi ve Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Meltem İpek Öner meltem.oner@yeditepe.edu.tr, IBEC Asistanı Arş. Gör. Şevval Kurt sevval.kurt@yeditepe.edu.tr

Yeditepe Üniversitesi - Yarının İlham Veren Eğitimcilerini Şekillendiriyor!

ULUSLARARASI ÖĞRETMENLİK SERTİFİKA PROGRAMI


IBDP Öğretmenlik Sertifikası Programı (DP)

 

Eğitim Tarihi: 15/09/2025 - 26/12/2025

Eğitim Süresi: 14 Hafta / Haftalık 12 Saat

Eğitim Günleri: Hafta içi

Eğitim Yeri: Online Eğitim

 

Yeditepe Üniversitesi – Eğitim Fakültesi / Ataşehir – Istanbul

 

 

 

 

KAYITLAR İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ

 

 

Vizyonumuz

Bilindiği gibi ülkemizde birçok okul, çocukları, gençleri çağımızın gerçekleri doğrultusunda yetiştirmek amacıyla çeşitli düzeylerde Uluslararası Bakalorya’nın (IB) İlk Yıllar (PYP), Orta Yıllar (MYP) ve Diploma (DP) programlarını uygulamaktadır. Yeditepe Üniversitesi olarak hem bu programla nitelikli öğretmen yetiştirmek hem de kendi öğretim programlarımıza şimdilik mezuniyetten sonra olmak üzere çok yönlü donanım sağlamak amacıyla Şubat 2020’de ülkemizde bir ilk olarak IBDP öğretmenliği sertifika programını hayata geçirdik.

Mart 2019’da bu programı açmak üzere Avrupa’dan gelen IB yetkilileri tarafından akredite edilen Yeditepe Üniversitesi Eğitim Fakültesinin temelinde dört ana prensip bulunmaktadır: Araştırma, uygulama, çok yönlü donanım ve uluslararasılaşma. Böyle bir ortamda araştırarak, tartışarak öğrenen, öğrendiklerini kendi pratiklerinde deneyerek hayata geçiren, kendini sürekli olarak geliştirmeyi ilke edinmiş, milli değerlerimizden ödün vermeden farklı kültürlere açık öğretmenler yetiştirmeye gayret ediyoruz. İşte bu nedenle hayata geçireceğimiz tüm IB öğretmenliği programlarını layıkıyla yürüteceğimizden eminim; çünkü IB programlarının da temelinde sözünü ettiğim dört ana prensip bulunmaktadır.

           IB diploma programı öğretmenliği programımızın, bir ilk olmasının yanı sıra, iki önemli özelliği daha bulunmaktadır. Birincisi, lisans programlarında olduğu gibi bu programda da uygulamaya verdiğimiz önemdir. Fakültemizin kurulduğu günlerden beri İSTEK Okulları ile yaptığımız iş birliği başarılı bir şekilde devam etmektedir. Bu çerçevede IB diploma öğretmenliği programımızın uygulama boyutu için IB diploma programı mevcut olan İSTEK Acıbadem Okulları ve İSTEK Atanur Oğuz Okulları fakültede eğitim gören adaylara destek verecektir.

İkinci özelliğimiz ise, programdaki “Mesleki Gelişim” dersinin çerçevesinde adayların kendi uygulamalarına ilişkin bir eylem araştırması yapmaları ve kapsamlı bir makale, yani İngilizce tabiriyle “Extended Essay”, formatında yazılı birer rapor hazırlayacak olmasıdır. Böylece adaylar, IB diploma programlarının önemli bir boyutu olan “extended essay” deneyimini kendi uygulamalarında yaşayacaklardır.

 

Prof. Dr. Yelkin DİKER COŞKUN

Eğitim Fakültesi Dekanı

 

 

Amaç

Global Öğretmenlik Sertifika Programı (GTCP) Uluslararası Bakalorya Organizasyonu (IBO) tarafından tanınan bir sertifika programıdır. Program, eğitim ve öğretimde IB sertifikası gereklilikleri doğrultusunda tasarlanmıştır ve bu da katılımcıların IB Diploma Programında ders vermek için gerekli bilgi ve yetkinlikleri edinmelerini sağlamayı hedeflemektedir. Sertifika sahipleri, IB tarafından verilen bu sertifika ile IB’nin program yetkilendirmesi ve değerlendirmesi ile ilgili mesleki gelişim gerekliliklerini yerine getirmiş olacaklardır. Türkiye'de ilk ve tek olarak "Sertifika Programı" şeklinde verilen IB Diploma Öğretmenliği programını sizlere sunuyoruz. Dünyada çok az üniversiteye tanınan bu yetkinliğe sahip Yeditepe Üniversitesi kalitesi farkıyla kendini geliştirmek isteyen tüm katılımcılarımızı bekliyoruz.

 

Kimler Katılabilir

Üniversitelerin Türkçe, İngilizce, Matematik, Psikoloji, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri, Fizik, Biyoloji, İşletme alanlarında öğretmenlik eğitimi almış veya pedagojik formasyon sertifikasına sahip, öğretmenlik tecrübesi olan ya da öğretmenliğe yeni adım atacak ve Türkiye’de ya da yurtdışında International Baccalaureate (IB) Dünya Okullarında çalışmayı hedefleyen öğretmenler başvurabilir.

  • inimum CGPA 2.5.
  • İngilizce yeterlilik sınavı belgesi:

TOEFL (IBT) 66, YDS 70, YÖKDİL 75, ya da Yeditepe Üniversitesi Dil Yeterlilik Sınavı 70

*TOEFL (IBT) 66, YDS/YÖKDİL 60 ya da Yeditepe Üniversitesi Dil Yeterlilik Sınavı 60 (Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenleri için geçerlidir.)

 

Başvuru Süreci

Başvurunuzun kabul edilebilmesi için tüm dokümanların eksiksiz olarak yeditepesem@yeditepe.edu.tr adresine elektronik olarak iletilmesi gerekmektedir.

 

  • Minimum 2.5 CGPA’i gösteren resmi diploma ve/veya öğretmenlik formasyon belgesi
  • CV (İngilizce hazırlanmış olmalı)
  • Mevcut ya da önceki yöneticiniz tarafından yazılmış olan 2 adet referans mektubu (İngilizce hazırlanmış olmalı)
    • Referans mektupları profesyonel bir dille yazılarak adayın yetkinliklerini ve öğretmenlik deneyimini öne çıkarmayı hedeflemelidir.
    • Word belgesinde hazırlandıktan sonra referansı yazan kişi tarafından imzalanıp taratılarak yeditepesem@yeditepe.edu.tr adresine referansı yazan kişi tarafından bizzat e-posta yoluyla ulaştırılmalıdır. (Tüm başvuru sürecimiz elektronik olacağı için elden referans mektubu kabul edilmeyecektir.)
  • Niyet mektubu (350 kelime)
    • İngilizce olarak Word dokümanında hazırlanmalı ve diğer başvuru evraklarıyla birlikte e-posta yoluyla ulaştırılmalıdır. (Türkçe yazılmış olan mektuplar değerlendirmeye alınmayacaktır.)
    • Adayın öğretmenlik deneyimi, eğitim felsefesi, IB programları hakkındaki bilgi ve deneyimleri ve 14 hafta süreyle programa ayırabileceği süre hakkında bilgilendirici olmalıdır.
  • İngilizce yeterlilik sınav belgesi
    • Diğer başvuru evraklarıyla beraber resmi doküman olarak e-posta yoluyla ulaştırılmalıdır.
    • Son 2 yıl içerisinde Yeditepe Üniversitesi’nden mezun olmuş olan adayların başvurularında dil yeterlilik belgesi şartı aranmayacaktır.


Önemli Tarihler

Son başvuru15/08/2025
Yeditepe Üniversitesi Dil Yeterlilik Sınavıİlan edilecektir (Yüz yüze kampüste yapılacaktır)
Çevrimiçi Mülakatlarİlan edilecektir
KontenjanMin: 16 - Max: 25

Program İçeriği

Katılımcılara, IB'nin misyon ve felsefesi ile birlikte: program hazırlama süreçleri, IB programlarında öğretme ve öğrenme, IB Diploma Programı kapsamındaki derslerde değerlendirme ve mesleki öğrenme hakkında bilgi ve beceri sahibi olacakları 3 temel ders verilmektedir. Bu 3 temel dersin alınması diğer dersler için ön koşul olarak tanımlanmıştır. Katılımcılar ayrıca kendi özel alan öğretimiyle ilgili 2 zorunlu ders alırlar. Bu derslerde söz konusu özel alan öğretimi ve ölçme değerlendirmesiyle ilgili konuları ve programları tartışırlar. Bu derslere ek olarak, katılımcılar kendi ilgi alanlarına göre bir seçmeli ders daha alırlar.

Programın iki önemli özelliği bulunmaktadır. Bunlardan biri, Yeditepe Üniversitesi ile İstek Acıbadem Okulları ve İstek Atanur Oğuz Okulları “IB eğitimi işbirliği” çerçevesinde katılımcılara DP derslerini gözlemleme ve öğretmenlik uygulaması yapma olanakları sağlanmasıdır. Programın diğer önemli özelliği ise katılımcılardan IB okullarında eylem araştırma çalışması yapıp elde ettikleri bulguların yazılı olarak sunmalarının beklenmesidir. IB dünya okullarında zengin ve çeşitli deneyimlere sahip olma olasılığını artırmak için İstanbul'daki tanınmış diğer IB dünya okullarıyla yeni işbirliği anlaşmaları da imzalanacaktır.

  • Uluslararası bağlamda öğretim programları
  • IB öğrenen profili
  • IB öğretim ve öğrenme yaklaşımları
  • IB programlarında öğretim, öğrenim ve değerlendirme süreçleri
  • Mesleki gelişim ve araştırma becerileri (Bitirme tezi kapsamında)
  • IBDP öğretim programı çalışmaları: Türkçe A Edebiyat, İngilizce B, İşletme ve Yönetim, Psikoloji, Matematik, Biyoloji, Fizik.
  • IBDP dersleri özelinde öğrenme ve öğretme stratejileri: Türkçe A Edebiyat, İngilizce B, İşletme ve Yönetim, Psikoloji, Matematik, Biyoloji, Fizik.
  • IBDP derslerine özgü iç ve dış değerlendirmeler
  • IBDP ders içeriği hazırlama ve sunma
  • IBDP ders planı ve öğrenme etkinlikleri hazırlayıp uygulama
  • İç değerlendirme kriterlerinin incelenmesi ve uygulanması
  • Okulların IB otorizasyon ve değerlendirme süreçlerine hazırlık aşamaları
  • IBDP kapsamındaki çekirdek dersler: Bilgi Kuramı (TOK), Bitirme Tezi (EE), Yaratıcılık-Etkinlik-Hizmet (CAS)
     

2020 Mezunlarımızın Gözünden IBEC Programımız

 

"IBDP küresel öğretmenlik sertifikası sayesinde uluslararası bağlamda öğretim ve kavramsal anlamaya dayalı öğretim konusunda öğretmenlik bilgi ve becerilerimi geliştirme fırsatı yakaladım. Aynı zamanda sorgulama tabanlı öğrenme gibi öğretim yaklaşımları üzerine ufkum genişledi. Daha da iyisi, artık tüm bunları pratiğe dökme şansım var!” (Mezun ’20 – İngilizce Öğretmeni)

 

"IBDP öğretmenliği sertifikası programında yer aldığım için çok mutluyum ve hem öğrencileri hem de kendileri için bir fark yaratmak isteyen tüm öğretmenlere kesinlikle bu programı tavsiye ediyorum. Oldukça motive edici olmasının yanı sıra oldukça meydan okuyucu olan bu program, bana sadece IB’nin felsefesinin özünü anlamama yardım etmekle kalmadı; aynı zamanda gelecekteki kariyerim için de bir ilham kaynağı oldu.” (Mezun ’20 – İngilizce Öğretmeni)

 

Bu eğitim International Baccalaureate Organization iş birliğiyle gerçekleştirilmektedir. Ayrıntılı bilgi için aşağıdaki adresi ziyaret edebilirsiniz.

http://egitim.yeditepe.edu.tr/en/global-teaching-certificate-program

Başvuru detayları programın web sayfasında ve http://sem.yeditepe.edu.tr adresinde duyurulacaktır.

Öğretim programı hakkında sorularınız için Sürekli Eğitim Merkezimiz ile  yeditepesem@yeditepe.edu.tr iletişime geçebilirsiniz.
İletişim: +90 (216) 578 0000 (1712/1709) or yeditepesem@yeditepe.edu.tr

 

Global Teaching Certificate Programme

 

CodeCoursesLecturerDaysHours
501Curriculum in International ContextAssist. Prof. Meltem İpek Öner  
502Teaching, Learning, and Assessment in IBAssist. Prof. Meltem İpek Öner  
503Professional Development and Study SkillsAssist. Prof. Ece Genç Yöntem  
 
514Teaching and Assessment: Language A: TurkishAssist. Prof. Emrah Pelvanoğlu  
524Teaching and Assessment: Language B: EnglishAssist. Prof. Ece Genç Yöntem  
544Teaching and Assessment: BiologyInst. Elvan Hekimoğlu  
554Teaching and Assessment: MathematicsAssoc. Prof. Hülya Kılıç  
564Teaching and Assessment: PsychologyDr. Zeynep Tuğba Kahyaoğlu  
574Teaching and Assessment: Business & ManagementAssoc. Prof. Can Tansel Kaya  
515Curriculum Studies: Language A: TurkishAssist. Prof. Emrah Pelvanoğlu  
525Curriculum Studies: Language B: EnglishAssist. Prof. Hakan Şentürk  
545Curriculum Studies: BiologyInst. Elvan Hekimoğlu  
555Curriculum Studies: MathematicsAssoc. Prof. Oğuzhan Doğan  
565Curriculum Studies: PsychologyDr. Zeynep Tuğba Kahyaoğlu  
575Curriculum Studies: Business & ManagementAssoc. Prof. Can Tansel Kaya  
500Final Project**Assist. Prof. Ece Genç Yöntem  
Elective Courses
506Inquiry-based Learning (TOK focus)Assist. Prof. Meltem İpek Öner  

*Make up lessons will be done due to the holidays.

**This is a non-credit compulsory course. The action research project in the “Professional Development and Study Skills” course will be completed until the end of the programme. Upon completion of this project, candidate DP teachers will be eligible for the certificate.

***International Baccalaureate is a registered trademark of the International Baccalaureate Organization.

 
Türkçe Öğretimi Sertifika Programı

Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Sertifika Programı
    14 Gün / 76 Saat

    Hafta içi  10:00 - 13:00

    Yeditepe Üniversitesi 26 Ağustos Yerleşimi

Eğitim Amacı

Yeditepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Yabancı Diller Yüksekokulu ve Sürekli Eğitim Merkezi’nin ortak projesi olan Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Sertifika Programı’nın amacı Türkçe’nin yabancı dil olarak öğretimine yönelik kuramsal ve uygulamalı bilgiler vererek bu konuda yeterlilik kazandırmak.

Kimler Katılabilir

Üniversitelerin dil öğretmenliği bölümlerinden (Türkçe ya da yabancı diller) mezun olmak ya da son sınıf öğrencisi olmak; üniversitelerin dil ve edebiyat bölümlerinden mezun olmak ya da son sınıf öğrencisi olmak; üniversitelerin dilbilim bölümlerinden mezun olmak ya da son sınıf öğrencisi olmak. Sınıf Öğretmenliği bölümü son sınıf öğrencisi ya da mezunu olmak, Çağdaş Türk Lehçeleri son sınıf öğrencisi ya da mezunu olmak.

*Türkçe Öğretmenliği,

* Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği,

* Türk Dili ve Edebiyatı,

* Çağdaş Türk Lehçeleri,

* Dil Bilimi,

* Sınıf Öğretmenliği

* Bütün yabancı dil bölümleri ve öğretmenlikleri

Yeditepe Üniversitesi son sınıf öğrencilerine %25, Yeditepe Üniversitesi mezunlarına %20 indirim uygulanacaktır.

Eğitim İçeriği

Teorik Dersler

Adaylar, bir aylık yoğun kurslarda, 1. haftada 5 gün; 2., 3. ve 4. haftalarda haftada 3 gün 3 saatlik teorik derse katılır. Teorik ders 4 hafta süresince toplam 42 saattir.

Ders İzleme ve Gözlem

Adaylar, 4 hafta boyunca Yeditepe Üniversitesi Yabancı Diller Yüksek Okulu bünyesinde öğrenim gören yabancı öğrencilerden oluşan sınıflarda Yabancı Diller Yüksek Okulu’nun programına uygun olarak ders izlerler. Ders izleme toplam 32 saattir.

 

Örnek Ders Anlatımı

Her bir aday kursun 3. haftadan itibaren kendisine daha önce verilmiş bir konuyu, kendi hazırladığı materyallerle anlatır. Bu anlatım 2 ya da 4 saat olabilir. (rehber öğretmenin gerekli görmesi durumunda 4 saate çıkarılabilir.) bu ders anlatımı rehber öğretmenlerce değerlendirilip raporlanır.

Teorik dersler 10.00 - 13.00 saatleri arasında gerçekleştirilecektir. Uygulama derslerinin günleri ve saatleri Yabancı Diller Yüksek Okulu tarafından belirlenecektir.

 
Pedagojik Formasyon Sertifika Programı

Haftalık Program için Tıklayınız.

T.C.
YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ
EĞİTİM FAKÜLTESİ
 

PEDAGOJİK FORMASYON SERTİFİKA PROGRAMI

 

27.09.2021 tarihli Yükseköğretim Genel Kurul toplantısında Yükseköğretim Kurulu tarafından izin verilen üniversitelerce uygulanacak Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programına İlişkin Çerçeve Usul ve Esaslar görüşülerek uygun görülmüştür.​​

 

PEDAGOJİK FORMASYON EĞİTİMİ SERTİFİKA PROGRAMI YÖNERGESİ

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1: (1) Bu Usul ve Esasların amacı; Talim ve Terbiye Kurulunun (TTK), 20 Şubat 2014 tarihli ve 09 sayılı kararının ekinde yer alan yükseköğretim programlarından mezun olanlarla yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından mezun olup da adı geçen karar ekindeki programlara denkliği Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından onaylanan ve belirlenen şartları taşıyan adaylar için yükseköğretim kurumlarında açılan Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programına ilişkin Usul ve Esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2: (1) Bu Usul ve Esaslar, YÖK tarafından izin verilen yükseköğretim kurumlarında Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programının açılmasına ve uygulanmasına ilişkin akademik, idari ve mali hususları kapsar.

Dayanak

MADDE 3: (1) Bu Usul ve Esaslar, Milli Eğitim Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu arasında imzalanan “Milli Eğitim Bakanlığı ile Yükseköğretim Kurulu Arasında Eğitimde İş Birliği Protokolü” (2021) ve Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) hazırlanan “Öğretmen Adaylarının Milli Eğitim Bakanlığı'na Bağlı Eğitim-Öğretim Kurumlarında Yapacakları Öğretmenlik Uygulamasına İlişkin Yönerge”ye (2021) dayalı olarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4: (1) Bu Usul ve Esaslarda geçen;

Aday : Pedagojik formasyon eğitimi sertifika programlarına başvuran ilgili lisans programlarının mezunlarını,

Alan : Talim ve Terbiye Kurulu'nun 20.02. 2014 tarihli ve 09 no'lu kararının ekinde yer alan ve öğretmenliğe kaynaklık oluşturan lisans programlarıyla bunlara denkliği YÖK tarafından kabul edilen yurt dışındaki yükseköğretim programlarını,

Alan Eğitimcisi : Doktorasını ve/veya doçentliğini, ilgili alan eğitiminde (fizik eğitimi, kimya eğitimi, biyoloji eğitimi, matematik eğitimi, tarih eğitimi, din eğitimi, Türkçe eğitimi vb.) almış öğretim üyesini,

Alan Fakültesi/Yüksekokul : TTK’nun 20. 02. 2014 tarihli ve 09 sayılı kararının ekinde yer alan alanlarda lisans eğitimi veren fakülteleri/yüksekokulları,

Bakanlık (MEB): Milli Eğitim Bakanlığını,

Dersler: Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programında yer alan dersleri,

Meslek Bilgisi Dersleri: Bütün öğretmenlik alanlarında öğretmenlik mesleği ile ilgili ortak olan meslek derslerini,

Öğrenci: Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programına kayıtlı öğrencileri,

Program: Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programını,

TTK: Talim ve Terbiye Kurulunu,

YÖK: Yükseköğretim Kurulunu,

Yükseköğretim Kurumu: Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programı açılan üniversiteyi,

ifade eder.

 

İKİNCİ BÖLÜM

 

Başvuru, Yerleştirme, Program Açma, Dersler ve Program Süresi

Başvuru ve Yerleştirme

MADDE 5: Açılan Programlara Başvuru

(1) Üniversitelerin kurumsal kapasitesine bağlı olarak ilgili lisans programlarından mezun olan ve senatoca belirlenecek şartları taşıyan adaylar, eğitim/eğitim bilimleri fakültesi ve eğitim bilimleri bölümü olan ve program açma izni verilen üniversitelerde pedagojik formasyon eğitimi sertifika programına başvurabilirler.

(2) Programa başvuran adaylar, program açılan alanlar itibarıyla ilgili üniversitenin fiziki imkanları, insan kaynağı, ildeki okulların kapasitesi ile bu okullarda görev yapan öğretmenlerin alanları göz önünde bulundurularak üniversite senatolarınca belirlenen kontenjanlar ve kriterler çerçevesinde açılan programlara yerleştirilir.

(3) Bünyesinde eğitim/eğitim bilimleri fakültesi ve eğitim bilimleri bölümü olmayan ve pedagojik formasyon eğitimi sertifika programı açılmayan üniversitelerin ilgili lisans programlarından mezun olanlardan üniversite senatosu tarafından belirlenen şartları taşıyanlar, program açılmasına izin verilen üniversitelere başvurabilirler.​

(4) Açık öğretim ve uzaktan öğretim yoluyla sunulan ilgili lisans programlarının mezunlarından pedagojik formasyon eğitimi programına katılmak isteyenler, eğer program açılmışsa mezun oldukları üniversiteye veya program açılan diğer üniversitelere başvurabilirler.

(5) İlgili lisans programlarından mezun olanlar, bulundukları ve yaşadıkları ilde ya da başka bir ilde pedagojik formasyon eğitimi programı açılmasına izin verilen üniversitelere başvurarak üniversite senatoları tarafından belirlenen kontenjanlar ve başvuru kriterleri dahilinde programlara yerleştirilirler.

(6) Adayın mezun olduğu ana dal lisans programı, program açılan alanlar içinde yer almıyorsa ve pedagojik formasyon eğitimi sertifika programı açılan bir lisans programında çift ana daldan mezun olmuşsa, çift ana dal yaptığı alandan da programa başvurabilir. Adayın mezun olduğu ana dal lisans programı ile çift ana dal yaptığı lisans programının ikisi de TTK tarafından hazırlanan 20. 02. 2014 tarihli ve 09 no’lu kararının ekinde yer alan lisans programları içinde yer alıyorsa, her iki alandan/programdan birini tercih ederek programa başvurabilir.

Programa Kayıt İçin Gerekli Belgeler:

a. Kayıt İçin Başvuru Dilekçesi

b. Onaylı Lisans Mezuniyet Belgesi ya da Diploma (Yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarından mezun olanların diplomalarının denkliği, kayıt sırasında belgelendirilmelidir).

c. Onaylı Lisans Not Durum (Transkript) Belgesi

d. Nüfus Cüzdanı Fotokopisi (Aslını ibraz etmek kaydıyla)

e. İki Adet Vesikalık Fotoğraf

f. Öğrenim ücretinin kurumca belirlenen ilk taksitinin, ilgili kurumun tayin edeceği banka hesabına yatırıldığına dair banka dekontu.

g. Kurumca istenebilecek diğer belgeler.

Program Açma

MADDE 6: (1) Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programları, bünyesinde Eğitim/Eğitim Bilimleri Fakültesi ve Eğitim Bilimleri Bölümü bulunan ve Yükseköğretim Kurulu tarafından izin verilen Üniversitelerde açılır.

(2) İlgili lisans programlarının mezunları için alanlara göre üniversitelerce ayrılacak öğrenci kontenjanlarına, üniversitelerin eğitim bilimleri ve öğretmen yetiştirme alanındaki öğretim üyelerinin uzmanlık alanları ve yeterliliği ile ildeki okulların kapasitesi dikkate alınarak ilgili üniversite senatoları tarafından karar verilir. Dersleri verecek olan öğretim üyelerinin doktora veya doçentliğinin ilgili alandan olması gerekir.

(3) Bir üniversitede program açılabilmesi için ilgili üniversitenin aşağıdaki koşulları sağlamış olması gerekir:

a) Eğitim Bilimleri Bölümündeki anabilim dallarından Eğitim Yönetimi, Eğitim Programları ve Öğretim, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme anabilim dallarında toplamda en az beş kadrolu öğretim elemanı olmalıdır.

b) Açılacak programda, her öğretmenlik alanına özgü olan Özel Öğretim Yöntemleri ve Öğretmenlik Uygulaması derslerini yürütebilecek sayıda öğretim elemanı ile MEB’den görevlendirilecek öğretmenler bulunması gerekir.

c) Özel Öğretim Yöntemleri derslerini yürütmede, doktorasını veya doçentliğini eğitim programları ve öğretim alanında almış öğretim elemanları, ilgili alanın öğretimine ilişkin dersleri lisansüstü düzeyde almışlarsa, alan eğitimcisi şartını yerine getirmek için ikame edilebilir.

Dersler ve Programın Süresi

MADDE 7: (1) Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programında yer alan dersler, Ek-1'de yer almaktadır.

(2) Pedagojik formasyon eğitimi sertifika programının süresi en az iki yarıyıldır. Dersler, iki yarıyıla bölünerek ve bir öğretim yılında tamamlanabilecek şekilde Ek 1’deki ders programına göre yürütülür. Programda Ek 1'de yer almayan bir ders açılamaz.

 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

 

Programın Yürütülmesinden Sorumlu Birimler

Üniversite Yönetim Kurulu

MADDE 8: (1) Üniversite Yönetim Kurulu, programın açılması ve uygulanmasıyla ilgili kararları vermek ve aşağıdaki görevleri yerine getirmekle yükümlüdür:

(a) Eğitim/Eğitim Bilimleri Fakültesi ya da ilgili fakülte dekanlığının önerileri doğrultusunda ve öğretim elemanlarının uzmanlık alanları da dikkate alınarak programda yer alan dersleri verecek öğretim elemanlarının görevlendirilmesini sağlamak,

(b) Programın yürütülmesinde görevlendirilecek öğretim elemanları ve personelle birlikte Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullarda görev yapan uygulama öğretmenlerine ve koordinatörlere ödenecek katkı paylarıyla ilgili işlemleri yürütmek,

(c) Program kapsamında eğitim-öğretim ve sınavlarla ilgili diğer konularda eğitim/eğitim bilimleri fakültesi, ilgili diğer fakülte ve yüksekokullarla iş birliği ve koordinasyonu sağlamak.

Pedagojik Formasyon Birimi

MADDE 9: (1) Programa ilişkin akademik, idari ve mali işler, Rektörlük tarafından oluşturulan Pedagojik Formasyon Birimince yürütülür. Bu birim; bir rektör yardımcısı başkanlığında eğitim/eğitim bilileri fakültesi ya da ilgili fakülte dekanı ile eğitim bilimleri bölüm başkanından oluşur. Rektör yardımcısı, programın idari ve mali; Dekan ise, akademik konularındaki koordinatörüdür. Birimin sekretarya işleri için de yeterli sayıda personel görevlendirilir. ​

Birimin görevleri şunlardır:

a) Akademik takvimi ve ders programlarını yapmak, programın uygulama ilkelerini belirlemek, uygulamaları izlemek, stratejiler geliştirmek, programları değerlendirmek.

b) Diğer birimlerle iş birliği yaparak dersleri yürütecek öğretim elemanlarının ders programlarını belirlemek.

c) İlgili birim ve kişiler arasında iş birliğini sağlayarak programın düzenli bir şekilde yürütülmesini sağlamak.

ç) Sınav programlarını hazırlamak ve uygulamak,

d) Öğretmenlik Uygulaması dersinde Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı uygulama yapılacak okulların ve uygulamaya gidecek öğrencilerin listesini hazırlamak.

e) Okullara ve öğrenci gruplarına göre, danışman öğretim elemanlarını ve rehber öğretmenleri belirlemek,

f) Uygulamalar için valilik ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nden izinleri almak için gerekli işlemleri yapmak.

g) Rektörlükçe verilecek diğer görevleri yapmak.

 

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

 

Derslere Devam, Ders Muafiyeti, Programı Bitirme ve Sertifika Belgesi

MADDE 10: (1) Programdaki dersler, eğitim-öğretimle ilgili işler, sınavlar ve disiplin konularında, her Kurumun Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ile Yükseköğretim Kurumlarının Öğrenci Disiplin Yönetmeliği'nin hükümleri uygulanır.

(2) Bir dönemde en az bir dersten devam şartını sağlayan ancak bazı derslerden devam alamayanlar, bir sonraki dönemde ders kredisi başına Kurumca belirlenecek öğrenim ücretini yatırarak programa devam eder.

(3) Programda aldığı dersleri, öngörülen öğrenim süresi içinde başaramamış olan öğrencilere, ilgili yükseköğretim kurumlarının Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümleri uygulanır.

(4) Programa kayıtlı olmak, erkek öğrencilerin askerlik tecil işlemleri için bir gerekçe oluşturmaz. Programı tamamlamadan askere alınan öğrenciler, askerlik hizmetinden sonra terhislerini izleyen ilk iki yıl içinde başvurmaları durumunda programı kaldıkları yerden tamamlar ya da programın açık bulunduğu bir yükseköğretim kurumunda programa kaldıkları yerden devam edebilirler.

(5) Programda yer alan dersler, derslerin kredileri ve notları, lisans programından ayrı bir transkriptte gösterilir.

(6) Programa devam edenler, sınav hakları dışındaki diğer öğrencilik haklarından yararlanamazlar.

(7) Programdan herhangi bir nedenle ilişiği kesilenlere ve ayrılanlara, istemeleri halinde o güne kadar almış oldukları derslere ilişkin not durum belgesi verilir.

(8) İlgili kurumun öğretim ve sınav yönetmeliği hükümlerine göre, programda yer alan derslerin tümünden başarılı olanlar, Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifikası almaya hak kazanır.

(9) Aynı pedagojik formasyon eğitimine dayalı olarak birden fazla alanda sertifika belgesi düzenlenemez.

 

BEŞİNCİ BÖLÜM

 

Öğrenim Ücreti ve Katkı Payı Dağıtımı

Öğrenim Ücreti

MADDE 11: (1) Programa kaydolanlardan alınabilecek ücret, 2547 sayılı Kanunun 46 ncı maddesi ile 19/11/1992 tarihli ve 3843 sayılı Kanunun 7 nci maddesine göre, her yıl Resmi Gazete'de yayımlanan ve ilgili eğitim-öğretim yılında Yükseköğretim Kurumlarında Cari Hizmet Maliyetlerine Öğrenci Katkısı Olarak Alınacak Katkı Payları ve İkinci Öğretim Ücretlerinin Tespitine Dair Bakanlar Kurulu Kararı ile tespit edilen Yükseköğretim Kurumlarında Yapılacak İkinci Öğretimden Alınacak Öğretim Ücretleri (II) Sayılı Cetvel (A) da Eğitim Fakülteleri için tespit edilen İkinci Öğretim Öğrenim Ücretinin en fazla üç katına kadar olabilir.

(2) Öğrenim ücreti, peşin ya da kurumca belirlenecek taksitler halinde ödenir. İlk taksit kayıt sırasında, diğer taksitler ise kurumun belirleyeceği tarihlerde ödenir.

(3) Ders tekrarında alınacak ücretler, tekrar edilecek derslerin kredilerinin toplam kredi içindeki payına göre hesaplanır, toplam öğrenim ücretinin tekrar edilen dersin kredi başına düşen miktarı alınabilir.

(4) Öğrenimine haklı ve geçerli sebepler dışında ara verenlerle bir ya da birden çok dönemde bütün derslerden devamsız olan ve başarısız sayılanlar, izleyen dönemlerde ders başına öğrenim ücretini tekrar yatırırlar ve programa devam ederler.

Katkı Paylarının Dağıtımı

MADDE12: Programın yürütülmesine katkıda bulunanların katkı payları, ilgili yükseköğretim kurumunun Döner Sermaye İşletme Müdürlüğü'nün usul ve esasları doğrultusunda hesaplanır ve ödenir.

 

​ALTINCI BÖLÜM

 

Hüküm Bulunmayan Hâller ve Yetkilendirme

MADDE 13: (1). Bu Usul ve Esasların uygulanması sırasında doğabilecek sorunları gidermede, ilgili üniversitelerin yetkili kurullarınca karar verilir.

(2) Yükseköğretim kurumlarının ilgili kurulları, bu Usul ve Esaslarda belirtilen hükümlere aykırı olmamak üzere kararlar alabilir; düzenlemeler yapabilir ve yönergeler oluşturabilirler.

Yürürlük

MADDE 14: Bu Yönerge, 2021-2022 Eğitim Öğretim Yılı Güz Yarı Yılından itibaren yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 15: Bu Yönerge Yeditepe Üniversitesi Rektörlüğü tarafından yürütülür.

 

EK 1: Pedagojik Formasyon Eğitim Sertifika Programında Yer Alan Dersler

I. Dönem
DERSİN ADITUKAKTS 
Eğitime Giriş3036 
Öğretim İlke ve Yöntemleri3036 
Sınıf Yönetimi2024 
Özel Öğretim Yöntemleri3036 
Öğretmenlik Uygulaması I1648 
DÖNEM TOPLAMI1261530 
II. Dönem
DERSİN ADITUKAKTS 
Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme3036 
Eğitim Psikolojisi3036 
Rehberlik ve Özel Eğitim3036 
Öğretim Teknolojileri2024 
Öğretmenlik Uygulaması II1648 
DÖNEM TOPLAMI1261530 
GENEL TOPLAM24123060 

 

Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programında Yer Alan  Derslerin Kur Tanımları

I. Dönem

Eğitime Giriş (3-0-3)

Bu dersin genel amacı, eğitim, öğretim, öğrenme, öğretmenlik, okul ve eğitim sistemini çeşitli yönleriyle tanıtmak olup başlıca konular: Eğitim, öğretim ve öğrenmeyle ilgili temel kavramlar; eğitimin amaçları ve işlevleri; eğitimin diğer alanlarla ve bilimlerle ilişkisi; eğitimin hukuki, sosyal, kültürel, tarihî, politik, ekonomik, felsefi, etik ve psikolojik temelleri; eğitim bilimlerinde yöntem; bir eğitim ve öğrenme ortamı olarak okul ve sınıf; bir meslek olarak öğretmenlik ve öğretmenlik meslek etiği; öğretmen yetiştirmede güncel gelişmeler; yirmi birinci yüzyılda okul ve eğitimle ilgili temel yönelimler.

Öğretim İlke ve Yöntemleri (3-0-3)

Bu dersin genel amacı, öğretim ve öğrenmeyle ilgili temel kavram, kuram, strateji, yaklaşım ve modelleri tanıtmak olup başlıca konular: Öğretim ilke ve yöntemleriyle ilgili temel kavramlar; öğretim ve öğrenme ilkeleri, modelleri, stratejileri, yöntemleri ve teknikleri; öğretimde hedef ve amaç belirleme; öğretim ve öğrenmede içerik seçimi ve düzenlemesi; öğretim materyalleri; öğretimin planlanması ve öğretim planları; öğretimle ilgili kuram ve yaklaşımlar; etkili okulda öğretim ve öğrenme; öğrenmede başarı; sınıf içi öğrenmelerin değerlendirilmesi; eğitim ve öğretim sürecinde etik ilkeler.

Sınıf Yönetimi (2-0-2)

Bu dersin genel amacı, bir eğitim ve öğrenme ortamı olarak sınıfı çeşitli yönleriyle tanımak olup başlıca konular: Sınıf yönetimiyle ilgili temel kavramlar; sınıfın fiziksel, sosyal ve psikolojik boyutları; sınıf kuralları ve sınıfta disiplin; sınıf yönetimiyle ilgili başlıca modeller; sınıfta öğrenci davranışlarının yönetimi; sınıfta iletişim ve etkileşim süreci; sınıfta öğrenci motivasyonu; sınıfta zaman yönetimi; sınıfta bir öğretim lideri olarak öğretmen; öğretmen ve veli görüşmelerinin yönetimi; olumlu sınıf ve öğrenme ikliminin oluşturulması; okul kademelerine göre sınıf yönetimiyle ilgili örnek olaylar.

Özel Öğretim Yöntemleri (3-0-3)

Özel öğretim yöntemleri dersinin genel amacı, öğretimle ilgili genel ilke ve yöntemlerden hareketle belirli bir alana özgü temel kavram, strateji, yöntem, araç-gereç, materyal ve teknikleri tanıtmak suretiyle programda yer alan etkinliklerde bunların kullanımını sağlayacak gerekli bilgi, beceri ve değerleri kazandırmak olup bu çerçevede başlıca konular:  Alana özgü eğitim programının, eğitim ortamlarının ve öğretim materyallerinin incelenmesi ve değerlendirme süreci; özel öğretim yöntemlerinde: proje yaklaşımı, çoklu zeka kuramı, etkili öğrenme, problem çözmeye dayalı öğrenme, işbirliğine dayalı öğrenme vd. yaklaşımlara göre programda yer alan etkinliklerin planlanması ve uygulanması. ​

Öğretmenlik Uygulaması 1 (1-6-4)

Bu dersin genel amacı; öğretmenlik uygulaması yapılacak okulu ve sınıfı çeşitli yönleriyle gözlemleyerek yakından tanınmasını ve gözlem sonuçlarının raporlaştırılmasını sağlamak olup  ders kapsamında ele alınabilecek başlıca konular: Bir eğitim ve öğrenme ortamı olarak okulun gözlemlenmesi ve tanınması; okulun fiziki özelliklerinin ve kurumsal yapısının incelenmesi; okulda yönetici, öğretmen ve diğer personelin görev ve sorumluluklarının araştırılması; okulun içinde yer aldığı toplumla ilişkilerinin gözlemlenmesi; sınıfın fiziki, sosyal, eğitsel ve psikolojik yönlerinin gözlemlenmesi; okul programının incelenmesi; öğretmenin okul ve sınıftaki günlük ders ve eğitim etkinliklerinin gözlemlenmesi; öğrencilerin  okuldaki bir gününün gözlemlenmesi.

Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme (3-0-3)

Bu dersin genel amacı, eğitimde ölçme ve değerlendirme süreçlerinin ve araçlarının kapsamını ve kullanımını öğrenmek olup başlıca konular:  Eğitimde ölçme ve değerlendirmenin yeri ve önemi; ölçme ve değerlendirmeyle ilgili temel kavramlar; ölçme araçlarının psikometrik (geçerlilik, güvenirlilik, kullanışlılık) özellikleri; sınıfta kullanılacak ölçme araçlarının geliştirilmesi; başarı testleri geliştirme ve uygulama; test sonuçlarının yorumlanması ve geri bildirim verilmesi; test ve madde puanlarının analizi; değerlendirme ve not verme.

Eğitim Psikolojisi (3-0-3)

Bu dersin genel amacı, psikolojinin temel kavram ve konularından hareketle psikolojinin eğitim alanındaki etkilerini, öğrenenin ve öğrenmenin psikolojik boyutlarını tanımak olup başlıca konular:  Psikolojinin ve eğitim psikolojisinin temel kavramları; eğitim psikolojisinde araştırma yöntemleri; gelişim kuramları, gelişim alanları ve gelişim süreçleri; gelişimde bireysel farklılıklar; öğrenmeyle ilgili temel kavramlar; öğrenmeyi etkileyen faktörler; eğitim ve öğrenme süreçleri çerçevesinde öğrenme kuramları; öğrenme sürecinde motivasyon.

Rehberlik ve Özel Eğitim (3-0-3)

Bu dersin genel amacı, okullarda rehberlik sürecini ve özel eğitimi ana hatlarıyla tanıtmak olup başlıca konular: Eğitimde rehberlik hizmetlerinin yeri; rehberliğin kısa tarihçesi; rehberlikle ilgili model ve yaklaşımlar; gelişimsel rehberlik modelinin felsefesi, amacı, ilkeleri ve programı (kapsamlı gelişimsel rehberlik programı); rehberlik türleri (eğitsel, mesleki ve kişisel rehberlik); öğretmenin sınıf rehberliğindeki rol ve işlevi; özel eğitimle ilgili temel kavramlar; özel eğitimin ilkeleri ve tarihsel gelişimi; özel eğitimle ilgili yasal düzenlemeler; özel eğitimde tarama, yönlendirme, tanı ve değerlendirme; öğretimin bireyselleştirilmesi; kaynaştırma ve destek özel eğitim hizmetleri; ailenin özel eğitime katılımı ve işbirliği; rehberlik ve özel eğitimde etik ilkeler.

Öğretim Teknolojileri (2-0-2)

Bu dersin genel amacı, bilişim ve bilgi teknolojilerinin eğitim ve öğrenme sürecindeki etkilerini tanımak ve bunlardan yararlanabilmeyi sağlamak olup başlıca konular:  Eğitimde bilgi teknolojileri; öğretim süreci ve öğretim teknolojilerinin sınıflandırılması; öğretim teknolojilerine ilişkin kuramsal yaklaşımlar; öğrenme yaklaşımlarında yeni yönelimler; güncel okuryazarlıklar; araç ve materyal olarak öğretim teknolojileri; öğretim materyallerinin tasarımı; tematik öğretim materyali tasarlama; alana özgü nesne ambarı oluşturma, öğretim materyali değerlendirme ölçütleri.

Öğretmenlik Uygulaması 2 (1-6-4)

Bu dersin genel amacı, öğrencilere, diğer derslerde edindikleri kazanımları, belirli bir alanda kullanabilme konusunda gerekli bilgi, beceri ve değerleri kazandırmak olup başlıca konular: Alana özgü özel öğretim yöntem ve teknikleriyle ilgili gözlem yapma; alana özgü özel öğretim yöntem ve tekniklerini kullanarak mikro-öğretim uygulamaları yapma; bir dersi bağımsız bir şekilde planlayabilme; dersle ilgili etkinlik ve materyal geliştirme; öğretim ortamlarını hazırlama; sınıfı yönetme, ölçme, değerlendirme ve yansıtma yapma.

 
Aile Danışmanlığı Sertifika Programı

Aile Danışmanlığı Sertifika Programı

 


Başlık: Aile Danışmanlığı Sertifika Programı

Eğitim Süresi: 450 saat

Eğitim Yeri: Online Eğitim

 

Eğitimin Amacı:

Program; T.C. Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı Gerçek Kişiler ve Özel Hukuk Tüzel Kişileri ile Kamu Kurum ve Kuruluşlarınca açılacak Aile Danışmanlığı Merkezleri Yönetmeliğine ve 09/2012 tarihli Gerçek Kişiler ve Özel Hukuk Tüzel Kişileri ile Kamu Kurum ve Kuruluşlarınca Açılacak Aile Danışmanlığı Merkezleri Hakkındaki Yönetmeliğe uygundur.

 

Aile Danışmanlığı sertifikasına sahip olmanın avantajları:

  • İstihdam Fırsatları: Aile danışmanlığı merkezlerinde veya benzer kurumlarda çalışma olanağı sağlar. Ayrıca, kendi danışmanlık merkezinizi açma imkânı da sunar.
  • Profesyonel Yetkinlik: Sertifika, aile danışmanlığı alanında teorik bilgi ve pratik becerilerle donanmış olduğunuzu gösterir.
  • Topluma Katkı: Ailelere, çiftlere ve bireylere yönelik destek sağlayarak topluma katkıda bulunursunuz.
  • Kişisel Gelişim: İletişim, empati ve danışmanlık becerilerinizi geliştirme fırsatı sunar.
  • Saygınlık ve Güvenilirlik: Sertifika, aile danışmanlığı konusunda yetkin olduğunuzu göstererek danışanların güvenini kazanmanıza yardımcı olur.
  • Aile İlişkileri ve Psikolojik Destek: Ailelerin sorunlarına odaklanarak, ilişki ve psikolojik destek konularında yardımcı olursunuz.
     

Kimler Katılabilir?

Rehberlik ve Psikolojik Danışma, Psikoloji, Sosyal Hizmetler, Sosyoloji, Tıp, Hemşirelik, Çocuk Gelişimi alanlarından birinden en az dört yıllık lisans mezunu olan ve aile danışmanlığı merkezi açmak ve/veya bu kurumlarda çalışmak isteyenler.

 

Detaylı bilgi için üniversitemiz Sürekli Eğitim Merkezi'nin web sayfasını ziyaret edebilirsiniz.