• Türkçe
  • English

Fakültemiz Özel Eğitim Öğretmenliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Dilek Erbaş’ın 2 Nisan Otizm Farkındalık Gününe yönelik konuk yazar olarak yer aldığı haber, Hürriyet gazetesi tarafından yayımlanmıştır.

 

 

Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB) olan bireyler için anlayış ve destek gereksiniminin önemli bir hatırlatıcısı olan Dünya Otizm Farkındalık Gününü, her yıl olduğu gibi bu yıl da 2 Nisan’da kutluyoruz. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 2007 yılında belirlenen bu gün, OSB hakkında farkındalık yaratmayı ve OSB olan çocuklar için daha kapsayıcı bir toplum oluşturmayı amaçlıyor.

 

OSB NEDİR?
OSB, iletişim becerilerini ve sosyal etkileşimi etkileyen karmaşık bir nöro-gelişimsel farklılıktır. Amerikan Hastalıkları Kontrol Etme ve Önleme Merkezi’nin verilerine göre her 36 çocuktan birinin otizm tanısı aldığı tahmin ediliyor. Türkiye’de ise OSB’nin yaygınlık oranı bilinmemekle birlikte, bu oranın dünya geneline yakın olduğu tahmin ediliyor.

 

ÇOCUĞUNUZUN ERKEN VE YOĞUN EĞITIM ALMASINI SAĞLAYIN
Çocuğunuzun akranlarından farklı davrandığı düşünebilirsiniz. Örneğin, akranları gibi oyuncakları amacına uygun olarak kullanmayabilir. Arabaları yürütmek yerine arabayı ters çevirip sürekli tekerleklerini döndürebilir. Buna ek olarak, çocuğunuz gelişimsel olarak yapabildiği bazı becerileri yapmayı bırakabilir. Örneğin, adını söylediğinizde dönüp bakmayabilir ya da “ba-ba ba-ba da-da” gibi hece tekrarı yapmayı bırakabilir. Siz bu durumdan endişelenirken etrafınızdaki kişiler: “Bekleyin, zamanla düzelir, o da konuşur” ya da “Oyuncaklarla oynamayı sevmiyordur, biraz daha büyüsün oynar” diyebilir. Fakat beklemek, gelişimin en hızlı olduğu, bazı becerilerin daha kolay öğrenileceği zamanı kaçırmanıza neden olur. Bu nedenle beklemek yerine en kısa sürede çocuk nöroloğu ya da çocuk psikiyatrisine başvurmak yapabileceğiniz en iyi şeydir. Tıbbi tanılamanın ardından, çocuğunuzun eğitsel değerlendirilmesinin yapılması ve çocuğunuza en uygun eğitim ortamının belirlenebilmesi için Rehberlik Araştırma Merkezine gidebilirsiniz. Böylece çocuğunuz erken eğitim hizmetlerinden yararlanarak temel becerileri öğrenebilir. OSB olan çocuklar ne kadar erken ve yoğun eğitime başlarlarsa, akranlarını yakalama şansları o kadar artar. Erken ve yoğun eğitim, çocukların gelişimlerini hızlandırmanın ve OSB belirtilerini azaltmanın en etkili yoludur.

 

GEREKSİNİMLERİNE EN UYGUN ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ
OSB’yi bir hastalık olarak düşünüp kesin bir tedavi aramak yerine, yaşam boyu süren bir serüven olarak görmelisiniz. Günümüzde OSB olan çocukların yeni beceriler kazanmasına ve çeşitli gelişimsel zorlukların üstesinden gelmesine yardımcı olabilecek bir çok eğitim yöntemi bulunuyor. Bu yöntemler arasından kanıtı dayalı olanların seçilmesi gerektiği unutulmamalı.

 

OSB’YE KARŞI OLUMLU TUTUM GELİŞTİRİN
OSB bir spektrum bozukluğudur, yani her çocukta farklı biçimde ve farklı derecelerde ortaya çıkar. Bazı OSB olan çocuklar gelişmiş konuşma becerilerine sahipken, diğerleri hiç konuşamayabilir. OSB olan çocukların yapabildikleri de önemli ölçüde farklılaşabilir. Örneğin, bazıları günlük yaşam becerileri devamı...