• Türkçe
  • English

Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcımız Prof. Dr. Gonca Kızılkaya Cumaoğlu’nun ‘‘Çocuklar yapay zekaya nasıl hazırlanmalı?’’ başlıklı yazısı Haber Global tarafından yayımlanmıştır.

 

 

Yapay zeka teknolojisi, günlük hayatlarımızın bir parçası haline geldi. Peki çocuklar yapay zekaya nasıl hazırlanmalı? Yanıtı, uzmanından geldi...

 

Çocukları, günümüzün vazgeçilmez bir teknolojisi haline gelen yapay zekaya nasıl hazırlayabiliriz?

Yanıtı, Yeditepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Gonca Kızılkaya verdi.

Kızılkaya, kişiselleştirilmiş öğretimde yapay zeka ile öğrencilerin bireysel ihtiyaçlarına, öğrenme hızlarına, ilgi alanlarına ve yeteneklerine göre uyarlanmış eğitim yöntemleri ve materyallerin geliştirilerek öğrenme sürecinin optimize edilebildiğini bildirdi.

Üniversiteden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Cumaoğlu, Türkiye'nin bu yapay zeka konusunda 2020'den bu yana ciddi girişimlerde bulunduğunu belirtti.

Cumaoğlu, bu alanda ilk olarak TÜBİTAK Yapay Zeka Enstitüsü'nün (BİLGEM-YZE) kurulduğunu, ardından 2021'de Cumhurbaşkanlığı yapay zeka alanında ilk ulusal strateji belgesi olan Ulusal Yapay Zeka Stratejisi'ni yürürlüğe sokulduğunu hatırlatarak, temel amacın sürdürülebilir yapay zeka ekosistemi olduğunu ifade etti.

Gelecek yıllar içinde çok öngörülebilir bir dünyanın insanlığı beklemediğini vurgulayan Cumaoğlu, "AGI (Artificial General Intelligence-Yapay Genel Zeka) düzeyine çıktığında dünyada ciddi bir istihdam sorunu yaşanacağını düşünüyorlar. Çocuklarımızın ilk ihtiyaç duyacağı şey tüm yeni okuryazarlıklara sahip olmaktır. Yapay zeka okuryazarlığından yeni medya ve dijital okuryazarlıklara kadar. Çünkü geri kalan konularda kendimizi eğitmek için hiçbir engelimiz olmayacak." değerlendirmesinde bulundu.

 

"BİZ YAPAY ZEKAYI EĞİTİM SİSTEMİNE ENTEGRE ETMEDEN KENDİSİ ENTEGRE OLDU DİYEBİLİRİZ"

 

Cumaoğlu, eğitim sistemlerinde genellikle değişikliklerin hızlı yapılıp uygulanmadığına ifade ederek, "Burada yukarıdan aşağıya bir kırılma yaşanacağını düşünüyorum. Çünkü eyleme geçmek üzerine düşünürken toplumsal yaşamı kökten etkileyecek istihdamla ilgili dönüşümler, önce üniversite sistemini, daha sonra da zorunlu olarak tüm ihtiyaçların yeniden tanımlandığı bir eğitim sistemini mecbur kılacak gibi görünüyor. Biz yapay zekayı eğitim sistemine entegre etmeden kendisi bize entegre oldu diyebiliriz. Örneğin, YÖK 'Bilimsel Araştırma ve Yayın Faaliyetlerinde Üretken Yapay Zeka Kullanımına Dair Etik Rehbere' yayınladı. Konu öğretim programına girmeden kullanımına dönük bir rehberimiz oldu. Çünkü araştırmacılar olarak biz de öğrencilerimiz de aktif olarak devamı için tıklayınız..