• Türkçe
  • English

Haber Kaynağı: NTV

Çocuklarda ve gençlerde her geçen gün artan dijital bağımlılık bazı aileleri tedirgin ediyor. Uzmanlar ise çocuklardaki dijital bağımlılığa karşı ilacın anaokulundan başlayan uzman kontrolündeki bilgisayar eğitimi olduğunu söylüyor. BÖTE Bölüm Başkanımız Prof. Dr. Servet Bayram, ntv.com.tr'nin konu hakkındaki sorusunu cevapladı:

Bilgisayar teknolojilerinin hayatımızın her alanına yayılmasıyla birlikte öğrenme ve uygulama alanları geçtiğimiz yıllara göre oldukça farklı özellikler taşıyor. Dolayısıyla çocukların zihinleri de farklı gelişiyor. Uzmanlar, yeni çağın nesillerini yetiştirirken çocuğun doğasına, ruhsal yaşamına uygun, doğru ve sağlıklı bir eğitim verilmesinde bilişim-bilgisayar öğretmenlerine büyük görev düştüğüne işaret ediyor.
Yeditepe Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Servet Bayram, bilişim ve teknoloji ile doğrudan bağlantılı yeni mesleklerin değerinin her geçen gün arttığına işaret ederek dijital çağın, günümüz ve geleceğimize ait değerleri şekillendirip değiştirdiğini vurguladı.

ZİHİNSEL VE DUYGUSAL GELİŞİMİ ETKİLİYOR
Günümüzde çocukların, eğlenme, oyun, ders çalışma gibi aktivitelerini bilgisayar ve tabletlerle gerçekleştirdiğini ve bu cihazları sınırsız kullanmayı istediklerini ifade eden Bayram, bu durumda bağımlılık seviyesinde bir takım sorunların ortaya çıktığını, dikkat-algı, odaklanma, ders çalışma arzusu ve motivasyonla ilgili olumsuzluklara yol açtığını anımsatarak şöyle konuştu: 

“Bu cihazların uzman kontrolünde doğru ve etkin bir şekilde nasıl kullanılması gerektiğinin öğretilmesi önemli bir eğitim sorunu olarak karşımızda durmaktadır. Anaokulu döneminde başlayan robotik, kodlama, Maker ve STEM çalışmaları çocukların zihinsel gelişimi açısından önemli. Bu tür uygulamalar çocuklara aynı zamanda duygusal-ruhsal dengeyi kurma, kültürel-sosyal uyumu sağlama gibi olumlu gelişimler sağlıyor. Teknoloji kullanımı, tasarım, fen bilgisi ve matematik konularında çocuğun doğasına, ruhsal yaşamına uygun, doğru ve sağlıklı bir eğitim verilmesinde en etkin görev eğitim fakültelerinden mezun olmuş Bilişim-Bilgisayar öğretmenlerine düşmektedir. Nitekim alan uzmanı ile birlikte Robotik ve kodlama becerisi kazanmış çocuklar, günlük yaşamdaki sorunları incelemek ve çözüm bulmak konusunda kendilerine daha fazla güven duymaktadır. Bu uygulamalarla çocukların IQ (sol beyin) ve EQ (sağ beyin) gelişimlerini artırma, benlik değerlerini güçlendirerek onlara önemli olduklarını kavratma sağlatılabilir. Aynı zamanda teknolojiyi yanlış kullanma, bağımlılık ve dikkat ile ilgili problemleri de doğru bir eğitimle önleyebiliriz.”